Vredeswandeling

Ons bestaan werd bedreigd, en wordt bedreigd. Alert zijn, op je hoede zijn… Hoe maak je de wereld vrediger? Door je angst om te buigen door te leren kennen wat het verleden ons vertelt, en nu in gesprek te zijn over wat tot vrede dient.
Dit gesprek gaan we aan in deze wandeling om kennis te maken met mensen die vrijheid ontbeerden, via 20 huizen met struikelstenen: Joodse mensen die uit onze stad werden weggevoerd en vermoord. Wij staan ook stil bij de zogenaamde schuilkerken.
Na de 2e WO is het besef gegroeid dat mensenrechten het begin van beschaving is.….
In het jodendom spreekt men van ‘tikoem olam’, wat letterlijk ‘repareren van de wereld’ betekent. Er was eens een paradijs. We moeten eraan werken dat haat, discriminatie en angst voor andersdenkenden geen kans heeft in onze wereld te bestaan.
Humaniteit en godsdienstvrede, een kostbaar goed.
ILPA
De organisator van deze wandelroute, is het Interreligieus en Levensbeschouwelijk Platform Alkmaar. (ILPA)
De beperkingen vanwege corona hebben ons nu doen besluiten om juist in de open lucht elkaar te ontmoeten en samen hen te eren die naar vrede en vrijheid zo hartstochtelijk verlangden en verlangen. Inzet van al je krachten telt, zo heeft Truus Wijsmuller ons laten zien.
Wij zijn blij dat u gekomen bent, om elkaar -op veilige afstand- te inspireren in deze vredesweek.
Wij zullen alle 63 huizen waarvandaan joodse stadsgenoten op 5 maart 1942 werden weggevoerd, eren door 63 rozen bij het standbeeld van Truus met de kinderen te leggen.
U mag ook zelf een bloem meenemen om zo uw deelname te onderstrepen. De bloem geeft tijdens de wandeling ook aan waaraan u deelneemt.
Wij wensen u een goede reis langs deze plaatsen om stil te staan bij hun levensverhaal en daar te lezen wie herdacht worden.
Wij vermelden deze vredeswandeling ook op onze eigen website: www.ilpa.nl
Daar kunt u het bestand desgewenst downloaden.
Namens het ILPA/3BG+ Sybren Rozendal – secretaris.

Meer informatie: