Cursus Interreligieuze ethiek II, geloven in je dagelijks leven.

LogoILPA


Elke dag maken we keuzes. Daarbij spelen normen en waarden een belangrijk rol. Onze waarden en normen hangen samen met onze antwoorden op de vraag naar de zin en het doel van ons leven.
In drie avonden bezinnen we ons vanuit Boeddhisme, Jodendom, Christendom en Islam op actuele thema’s in de samenleving van vandaag.
Wat hebben religies ons hierin te bieden?                                                                                             

Docenten:    

Marianne

Rien5

 

Marianne Hamers, levensbeschouwelijk counselor en

Rien Erkelens, predikant PKN en tot juni 2017 voorzitter van het Interreligieus en Levensbeschouwelijk Platform Alkmaar (www.ilpa.nl).

 

 

Data: woensdagen 4 oktober, 18 oktober, 1 november 2017.

Plaats: Mennozaal Doopsgezinde gemeente, Koningsweg 12, Alkmaar.
Tijd: 19.30 - 21.30 uur.
Kosten € 10 (voor de drie avonden) inclusief koffie of thee.

Voor meer informatie en aanmelding:
Marianne Hamers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
Rien Erkelens, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 072-562 3237.

 

Kent gastvrijheid grenzen?

Dit is de titel van de cursus die Annego Hogebrink gaat geven in het programma "Rond de waterput" in Heiloo.
De data zijn: dinsdagen 31 januari, 14 en 18 februari 2017
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Plaats: Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo
Kosten: € 3,- per persoon.

Annego schreef de volgende toelichting:

Lees meer: Kent gastvrijheid grenzen?

 

Programma De Zwaan

Het oecumenisch centrum voor aandacht, inspiratie en bezinning De Zwaan heeft voor het nieuwe seizoen een uitgebreid programma voor cursussen, meditaties en lezingen.
Zie daarvoor:
http://www.dezwaan-alkmaar.nl/programma

 

Cursus Interreligieuze ethiek, geloven in je dagelijks leven.

LogoILPA

 

Elke dag maken we keuzes. Daarbij spelen normen en waarden een belangrijk rol. Onze waarden en normen hangen samen met onze antwoorden op de vraag naar de zin en het doel van ons leven. Religies hebben hierin veel te bieden.
Religies hebben een grote diversiteit,
er zijn zowel overeenkomsten als verschillen, juist als het gaat over de vragen van goed en kwaad. In onze veelkleurige samenleving is het daarom goed dat we zoeken naar wat ons kan verbinden en inspireren op onze levensweg.

In vier avonden bezinnen we ons op de ethiek van Boeddhisme, Jodendom, Christendom en Islam. Aan de hand van actuele situaties en voorbeelden zullen we nagaan wat we hiervan kunnen leren voor de praktijk van ons dagelijks leven en samenleven.

Docenten: Marianne Hamers, levensbeschouwelijk counselor en Rien Erkelens, predikant PKN en voorzitter van het Interreligieus en Levensbeschouwelijk Platform Alkmaar.

Data: 28 september, 12 en 26 oktober, 9 november 2016.
Plaats: Mennozaal Doopsgezinde gemeente, Koningsweg 12, Alkmaar.
Tijd: 19.30 - 21.30 uur.
Kosten € 10 (voor de vier avonden) inclusief koffie of thee.

Voor meer informatie en aanmelding:
Marianne Hamers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rien Erkelens, tel. 072-562 32 37, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Subcategorieën

Vreemde gasten. - Over gsstvrijheid en grenzen stellen.

Iedereen kent wel een ‘vreemdeling’, een nieuwkomer, in het land, in het dorp of in de familie. Als die ander ánders is, in kleur, sekse, andere uiterlijke kenmerken etc., dan reageren we soms 'op het eerste gezicht' met vechten, vluchten of bevriezen. Dat is onze normale reflex.

De volgende stap is echter reflectie, naar jezelf kijken waarom je zo reageert, denkt of voelt.

Gastvrijheid is niet alleen een bijbelse waarde, het is een menselijke voorwaarde: zonder ‘de ander’ ben je nergens. Tegelijk kan je in de omgang met de ander ook nooit zonder grenzen. Maar grenzen zijn niet stabiel, ze verschuiven. Maakt dát mensen onzeker en bang? Zijn we daardoor vaker in debat tégen elkaar i.p.v. in dialoog mét elkaar?

Kunnen we onze eigen grenzen herkennen? Zitten er ook grenzen aan gast zijn? Hoe voel je je als gast en hoelang blijf je gast?

Mw. Annego Hogebrink, betrokken bij het ILPA (Interreligieus Levensbeschouwelijk Platform Alkmaar), zal onze gespreksleidster zijn bij het herkennen van deze grenzen.

Graag vooraf opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wie: mw. Annego Hogebrink (met Shirin Sadik uit irak)

Wanneer: woensdagen 4, 11 en 18 oktober om 20.00 uur

Waar:  ‘Ons Huis’, Zuidkerkenlaan 23, Limmen